Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a személyautót.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  A tekermónai babáj

  Tekermóna egy gerjeni határrész neve. Egykor tó volt ezen a területen, ami idővel feltöltődött. Ma már nyoma sincs, szántóföld van a helyén. A babáj egy tájszó, a ponty nyelvjárási megnevezése. A múlt század közepén még volt valamennyi víz a tekermónai tó iszapos medrében, és éltek is benne halak: sovány, nagyfejű, torz pontyok. Értéktelen, ehetetlen halak: a múlt tátogó reliktumai. A tekermónai babáj tehát egy szimbólum: egy letűnt világot jelképez számunkra, eltűnt helyeket, elfeledett szavakat, már csak nyomokban létező mesterségeket, életformát. A címválasztással Gerjen múltja felé fordulásunkat kívánjuk kifejezni: helytörténeti, néprajzi és nyelvi adatok, emlékek összegyűjtésével és közzétételével az egykori falu életének rekonstruálására és bemutatására vállalkozunk.

  2022.03.15.
  Az a bizonyos 1%
  2022.04.03.
  Bemutatkozás

  Hozzászolások

  • Molnár József
   VÁLASZ

   Nagyon Jó a bejegyzés Csabi!! Csak annyit tennék hozzá, hogy gyermekkoromban még nagyon ritkán halottam ezt a kifejezést használni Gerjenben. (Főleg BodóJózsi bácsi szerette ezt használni!) Ha valami nem jól sikerült, nem nézett ki jól vagy nagyon eltérő volt akkor mondták rá ez olyan mint a tekermónai babáj! Amikor visszakérdeztem, hogy az milyen azt mondták, hogy annak is csak a feje nő. Szóval arra utaltak, hogy valami egy irányban jelentősen eltér. Lehet, hogy a jövőben alkalmazom ezt a kifejezést én is újra! Köszönettel, Molnár Józsi

   2022.04.19.
  • Mező István
   VÁLASZ

   Nagyon érdekes, biztos sok kutató munka áll mögötte. Remélem, hogy lesznek képek térképek is. További jó munkát…várom a következő érdekfeszítő részleteket Gerjen múltjáról, történelméről.

   2022.07.24.

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.