Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a fát.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Az a bizonyos 1%

  Így év elején — február és május között — lépten-nyomon belebotlunk olyan felhívásokba, melyekben arra kérnek minket ismert és ismeretlen civil szervezetek, hogy ajánljuk fel számukra az elmúlt évben befizetett adónk egy százalékát. De mi is az a bizonyos 1%? Ki ajánlja fel, kinek és hogyan? Megpróbáljuk röviden összefoglalni mindazt, amit erről a témáról tudni érdemes.

  Magyarországon 1997 óta minden adófizető nyilatkozhat arról, hogy személyi jövedelemadójának 1%-ával mely civil szervezetet kívánja támogatni. A ’felajánlás’ — noha mindenki ezt a szót használja — félrevezető kifejezés: nem a saját pénzünkről, hanem a már befizetett adónkról, tehát az államkasszában lévő összeg felhasználásáról nyilatkozunk.

  Adójának 1%-áról csak az tud nyilatkozni, aki fizetett személyi jövedelemadót az előző évben. Nem adóznak például a diákok, a nyugdíjasok, a GYES-en lévő, vagy a legalább négy gyermeket nevelő édesanyák, és azok sem, akik valamilyen más, adómentes juttatásban részesültek. A 25 évnél fiatalabbak tavaly még fizettek adót, idén már nem fognak. Elsősorban tehát azok a munkavállalók és vállalkozók érintettek ez ügyben, akik Magyarországon dolgoznak, és itt adóznak. Az, hogy közülük sokan idén visszakapták a tavaly befizetett adójukat, a nyilatkozatok után járó állami támogatást nem befolyásolja.

  Aki tehát tavaly adózott, és segíteni szeretne egy civil szervezetet, annak először is választania kell egy támogatható és támogatásra méltó egyesületet vagy alapítványt. Csak azok közül a szervezetek közül választhatunk, amelyek már legalább két éve működnek, tevékenységük és gazdálkodásuk szabályos, továbbá felajánlásra jogosult szervezetként regisztrálták magukat a NAV-nál (nav.gov.hu).

  A civil szervezetekről sok fontos információt megtalálunk az interneten. A NAV már említett oldalán kívül tájékozódhatunk Magyarország bíróságainak oldalán (birosag.hu), a Civil Információs Portálon (civil.info.hu), vagy akár az Adjukössze nevű adománygyűjtő honlapon (adjukossze.hu).

  Ezután a nyilatkozatot kell kitöltenünk. Akinek van ügyfélkapuja, az az e-SZJA felületén (eszja.nav.gov.hu) tudja megtenni ezt legegyszerűbben. Akinek nincs, az az adóbevallásával együtt, esetleg attól függetlenül, a 21EGYSZA nyomtatvány kitöltésével rendelkezhet annak a bizonyos 1%-nak a felhasználásáról. (A nyilatkozat megtalálható és online kitölthető például az ado1szazalek.com oldalon.) Személyes adatokat meg lehet adni, de nem muszáj, a kitöltéshez a támogatni kívánt szervezet adatain kívül csak a saját adószámunkra van szükség. Végül a kitöltött nyilatkozatot el kell juttani a NAV-hoz, vagy a támogatandó szervezethez.

  A civil szervezet a felajánlott összeget ősszel kapja meg. Ekkor küld értesítést a NAV arról is, hogy ez a támogatás hány ember felajánlásából áll össze. Egyébként ezeket az adatokat a NAV minden évben a honlapján is közzéteszi. Az átutalt pénz költségvetési támogatásnak minősül, ezért azzal a támogatottnak a következő évben el kell számolnia. Ha nem közcélú tevékenységekkel kapcsolatos kiadásokra lett fordítva a támogatás, akkor azt vissza kell fizetni.

  Fontos tudnunk, hogy a civil szervezetek ilyenkor, ebben az 1%-os időszakban nem csak támogatást, de támogatókat is gyűjtenek. Az, hogy hányan nyilatkoznak az adott egyesület, alapítvány javára, a társadalmi támogatottság egyik legfőbb mérőszáma, és ez egyes pályázatok elbírálásánál, vagy a közhasznúsági nyilvántartásba vételnél nagy szerepet játszik.

  Mostanában egyre több szó esik a gerjeni civil szervezetekről. Nem vitás, hogy mindenki csak nyerne azzal, ha ezek az egyesületek, alapítványok minél nagyobb szerepet vállalnának Gerjen közösségi életében. Falunkban jelenleg kilenc ilyen szervezet működik, s közülük öt jogosult arra, hogy fogadja az 1%-os támogatásokat. Aki még nem döntötte el, hogy kinek a javára ajánlja fel adójának 1%-át, és hozzá szeretne járulni a helyi programok, kezdeményezések megvalósulásához, az előtt itt a lehetőség: támogassa valamelyik gerjeni egyesületet vagy alapítványt!

  2022.03.15.
  Ki volt Kenessey Albert? (4.)
  2022.04.02.
  A tekermónai babáj

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.