Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a szívet.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány
  title-image

  Bemutatkozás

  Gerjen egy Tolna megyei község, a Duna jobb partján fekszik, Pakstól délre, Tolnától északkeletre, Kalocsától nyugatra. A terület már a honfoglalást megelőzően is lakott volt, a Duna kanyarulatában megbúvó települést a 15. századtól kezdve említik a mai nevén az írásos források.

  Évszázadokon keresztül a Duna és a folyami ártér biztosította a megélhetést az itt élők számára, a 19. század végétől, a folyószabályozásokat követően pedig a mezőgazdaság vált a legfőbb foglalkoztatóvá. Az elmúlt évtizedekben újabb változások kezdődtek el, az agrártelepülés lassan átalakult, a földművelés és az állattenyésztés jelentőségét vesztette, a gerjeniek többsége ma már a környező városokban, mindenekelőtt a közeli atomerőműben dolgozik.

  A tervek szerint a közeljövőben két új atomerőművi blokk és egy Duna-híd fog közvetlen szomszédságunkban megépülni. A beruházások alapvetően fogják átformálni át az itt élők életét: az eddigi zsáktelepülés minden bizonnyal a dinamikusan fejlődő régió egyik fontos szereplőjévé fog válni. Az adottságok, a település jellegének megváltozása, illetve a lakosságszám emelkedése miatt a lokális identitás erősítése és a közösségfejlesztés napjainkban különösen aktuális.

  Nem csak a generációk óta itt élők, hanem az idelátogatók is érzik, hogy Gerjen nem egy átlagos kis falu. Településünket különlegessé teszi gazdag és tanulságos múltja, értékei és adottságai. Elsősorban ezek feltárására és bemutatására vállalkozik folyamatosan bővülő és formálódó honlapunk.

  A 7134.hu oldal létrehozója és üzemeltetője a Gerjen Jövőjéért Alapítvány.

  Szervezetünk 2016-ban alakult, alapvetően kulturális és közművelődési feladatok ellátása céljából. A kultúra és a közművelődés azonban sok mindennel összekapcsolódik, mint ahogy egy település jövőjéért is sokféle területen és sokféle módon lehet tenni. Tevékenységeinket három elv fogja meghatározni: az identitáserősítés, a szemléletformálás és a közösségfejlesztés.

  Honlapunkon nem aktuális ügyeket és eseményeket fogunk tárgyalni, hiszen ezeknek a témáknak megvannak a saját jól működő fórumaik. Sokkal inkább egyfajta ismeretterjesztés a célunk, Gerjen bemutatása, a falunkról kialakult kép kiegészítése, árnyalása, színesítése. Az itt található írások mindegyike azzal a szándékkal született, hogy valamiképpen hassunk a gerjeniekre és a Gerjen iránt érdeklődőkre, tehát, hogy a magunk módján alakítsuk településünk jövőjét. Mert meggyőződésünk, hogy az, hogy milyen lesz Gerjen néhány évtized múlva, az valamennyire rajtunk is múlik.

  2022.04.02.
  A tekermónai babáj
  2022.04.18.
  Utcanévadás Gerjenben (1.)

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.