Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a kulcsot.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Értékeink tára

  Az értéktár tulajdonképpen egy lista. Egy lista az értékesnek, jónak, szépnek vagy fontosnak tartott dolgokról. Egy olyan gyűjtemény tehát, melyben azok az értékek szerepelnek, amikre büszke az adott közösség, és amelyeket védeni és gondozni kíván, mert úgy véli, hogy gyönyörködtetnek, tanítanak és gazdagítanak.

  Gondolhatnánk, hogy értéktárat leginkább az odalátogatók tájékoztatása céljából hoz létre egy település. És valóban, egy értéktár, illetve annak bemutatása — akár nyomtatott kiadvány, akár kisfilm, akár kiállítás formájában — kiváló anyagot kínál a településmarketing számára. De értéktárat akár az utókor számára is létrehozhatunk. Száz év múlva, ha valaki a mai Gerjenre lesz kíváncsi, akkor egy értéktár tanulmányozásából nemcsak a településről fog sokat megtudni, hanem annak lakóiról is, az itt élők gondolkozásáról, ízléséről, szándékairól és értékrendjéről is. Ám értéktárat mégiscsak leginkább saját magunknak, vagyis inkább egymásnak csinálunk. Az derül ki belőle, hogy hogy is állunk, mink van s hogy mik a teendőink.

  A 20. század második felében terjedt el az a szemlélet, hogy felelőséggel tartozunk környezetünk iránt. Világossá vált, hogy nagyon sok és sokféle megóvandó érték vesz körül bennünket. Kezdetben a természeti és az épített értékek, majd a kulturális örökségek részesültek védelemben, azóta ezek mintájára a kiemelkedő ipari, technikai, mezőgazdasági, gasztronómiai, sőt sport és turisztikai teljesítmények is hasonló elismerést és figyelmet kaptak, újabban pedig a hagyományos tudás, a bölcs paraszti szakértelem, a környezethez és a közösséghez való már-már feledésbe merülő viszonyulás felértékelődésének lehetünk a tanúi.

  Úgy néz ki, hogy a közeljövőben Gerjenben is megalakul a Települési Értéktár Bizottság. Ez valójában egy olyan munkacsoport, melynek a feladata az lesz, hogy összeállítsa a gerjeni értékek listáját. Javaslatot bárki tehet arra, hogy mi kerüljön bele a helyi értéktárba, a bizottság dolga elsősorban az lesz, hogy segítséget nyújtson a minél teljesebb dokumentáció elkészítésében, és a javaslat hivatalos formába öntése után továbbítsa azt a Megyei Értéktár Bizottság felé.

  Bízunk abban, hogy idővel egyre gyarapodik és egyre teljesebbé válik értékeink gyűjteménye, és hogy az gazdagítani fogja az idelátogatókat, az utókort és a mai gerjenieket egyaránt.

  2021.12.25.
  Ki volt Kenessey Albert? (2.)
  2021.12.31.
  Hungarikum, tolnaikum, gerjenikum

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.