Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a csészét.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Értékeink tára

  Értékei minden településnek vannak, értéktára azonban nincs mindegyiknek. Az értéktár akkor jön létre, ha a település értékeit valakik felkutatják, összegyűjtik, leírják, bemutatják és népszerűsítik.

  Egy településnek nemcsak az az érdeke, hogy jólétet, komfortot teremtsen és biztosítson lakói számára, hanem az is, hogy olyan képet mutasson fel magáról, mely érdekessé, vonzóvá teszi az odalátogatók vagy az érdeklődők számára. Arra kell törekednie, hogy minél többen legyenek azok, akik hosszabb vagy rövidebb időre elköteleződnek a település mellett, hiszen ők fogják majd gazdagítani azt a helyet és azt a közösséget.

  Köztudott, hogy manapság nemcsak a termékek, szolgáltatások versenyeznek egymással, hanem a helyek, a települések is. Akár a kikapcsolódást, felüdülést kereső kirándulókra, akár a költöző, s valahol letelepedni vágyó családokra (vagy akár vállalkozásokra) gondolunk, biztosak lehetünk benne, hogy útnak indulásuk előtt mindegyikük tájékozódik, mérlegeli a lehetőségeket, válogat és csak ezután választ. A döntésüket nagyban befolyásolja az, hogy mit tudnak, mit hallanak, mit olvasnak a szóba jöhető helyekről. Nem mindegy tehát, hogy milyen képet alakítunk ki magunkról.

  A települési értéktár e településkép kialakításának lehet az egyik fontos eleme.

  Több száz településen működik már Értéktár Bizottság, és számos program, rendezvény népszerűsíti a települési, tájegységi vagy megyei értékeket. Ennek ellenére azt tapasztalni, hogy az értéktári munkát gyakran a helytörténeti kutatásokkal vagy a néprajzi gyűjtésekkel azonosítják. Ez azonban tévedés. Noha mindegyik tevékenység végső soron a helyi identitás, a településhez, a régióhoz való kötődés erősítését célozza, a települési értéktár összeállításakor nem a múltra, hanem a jelenre fókuszálunk, és a településmarketing és a településfejlesztés számára igyekszünk anyagot szolgáltatni, ötletet adni, és javaslatokat megfogalmazni. Nem véletlen, hogy az ezirányú tevékenységek legfőbb támogatója nem a kultúráért felelős államtitkárság, hanem a vidékfejlesztési minisztérium.

  Az itt következő írásokban Gerjen értékeiről, a helyi értéktárról és a települési értéktárbizottság munkájáról tájékoztatjuk a Tisztelt Olvasót.

  A programot támogatta:

  2020.05.15.
  Gerjenből Gerjenbe
  2020.07.23.
  Kenessey Albert

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.