Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a kulcsot.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Gerjen jövője

  Az ember, ha változás szelét érzi, el-eltöpreng a jövőn. Felméri a lehetőségeket és a veszélyeket, reménykedik abban, hogy majd jól alakulnak a dolgok, vagy aggodalmaskodik amiatt, hogy hátha mégsem. Eközben tervez, ötleteket gyárt, olykor álmodozik. Nincs ez másként a közösségek esetében sem. Az atomerőmű bővítéséről, a megépülő új útról és hídról szóló hírek, a Gerjenbe költöző családok növekvő száma, vagy akár a Paks környékén telephelyet kereső cégek fokozott érdeklődése településünk iránt mind azt jelzik, hogy Gerjen is változások küszöbén áll. Szoktunk is töprengeni, álmodozni, aggodalmaskodni, tervezgetni.

  Azonban érdekes, hogy minél többet foglalkozunk a jövővel, annál gyakrabban kerül szóba a múlt is. Ez persze nem véletlen: kíváncsiak vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedek-évszázadok alatt mi változott és hogyan, milyen mértékben és milyen irányban, mi tűnt el, és mi az, ami megmaradt vagy alig változott, és hogy vannak-e olyan értékek, melyeknek lehet, hogy nem kellene megváltozniuk. Kicsit olyan ez, mintha leltárt készítenénk: mink volt, mink van, mit csináltunk jól vagy rosszul, mit tudnánk jobban csinálni, mit kell elkerülnünk, milyen példát kövessünk, vagy mi szolgál tanulságul.

  Az elmúlt években számos jelét láthattuk annak, hogy a gerjenieknek fontos falujuk múltja, hagyományai, értékei. A néprajzi és a szociálgeográfiai kutatásoktól a különböző helyi kiállításokig és a sajtóban vagy az interneten megjelent írásokig sok olyan példát említhetnénk, melyek a település történetére, az itt élőkre, vagy az egykori eseményekre irányították a figyelmet. Ezek a kezdeményezések nagyon fontosak: azáltal, hogy néhány napig vagy néhány hétig beszédtémát szolgáltattak, hozzájárultak ahhoz, hogy minél többen minél többet megtudjanak Gerjenről. És minél jobban ismerünk valamit, annál közelebb kerülünk hozzá, minél többet tudunk településünk múltjáról és jelenéről, annál jobban érdekel minket jövője is.

  A múlt és a jövő tehát így kapcsolódik össze: változás, fejlődés mindig is volt, és mindig is lesz. Képesek vagyunk arra, hogy alakítsuk, irányítsuk ezt a változást, de csak akkor, ha törekszünk arra is, hogy minél többet megtudjunk e folyton változó faluról. A közeljövőben kezdődő helytörténeti és néprajzi kutatásokkal, az írott és tárgyi emlékek összegyűjtésével, az adatok feldolgozásával és az eredmények közzétételével ezt a tudást szeretné bővíteni, árnyalni, színesíteni a Gerjen Jövőjéért Alapítvány.

  2020.07.23.
  Kenessey Albert
  2021.03.16.
  Mi az, hogy alapítvány?

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.