Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a csillagot.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Mennyi az annyi?

  Minden év szeptemberében a Nemzeti Adó- és Vámhatóság közzéteszi azt, hogy mely civil szervezetek mekkora összeget gyűjtöttek az adott évben az 1%-os felajánlásokból. A NAV honlapján (nav.gov.hu) elérhető adatokat elemezve képet kaphatunk a civil szféra helyzetéről, az egyes szervezetek társadalmi támogatottságáról és a támogató környezet változásáról is. Cikkünkben a gerjeni civil szervezetekre vonatkozó adatokat mutatjuk be.

  Általában nincs beleszólásunk abba, hogy a befolyt adókat az állam mire fordítja. Egy kivétel azonban van: azok, akik fizetnek személyi jövedelemadót, minden év tavaszán nyilatkozhatnak arról, hogy befizetett adójuk 1%-át az állam mely civil szervezetnek utalja tovább. Ezek az 1%-os támogatások sok esetben jelentős részét képezik a civil szervezetek bevételeinek. Belátható, hogy a mai nehéz gazdasági helyzetben, amikor az egyéb források elapadnak, a kiadások pedig nőnek, az egyesületeknek, alapítványoknak egyre nagyobb szükségük van az ilyen magántámogatásokra.

  Gerjenben jelenleg nyolc civil szervezet működik, közülük hat jogosult az 1%-os felajánlások fogadására. A hat szervezet javára idén összesen 125 személy ajánlotta fel adójának 1%-át:

  Ez a hat civil szervezet 2023-ban összesen 893.915 Ft 1%-os támogatásban részesült:

  A támogatásban részesült civil szervezeteket a NAV értesíti a felajánlások számáról, a felajánlott összeg nagyságáról, illetve külön kérésre azokról a kapcsolattartási adatokról, melyek továbbításához a felajánlást tevő a hozzájárulását adta. Arról, hogy melyik adózó mekkora összeggel támogatta a szervezetet, a hatóság nem ad tájékoztatást.

  Az 1%-os felajánlásokat a kedvezményezett szervezet kizárólag működésének és alapcél szerinti tevékenységének finanszírozására használhatja fel. A támogatás felhasználásról a NAV számára beszámolót köteles készíteni.

  Az 1%-os támogatásokról 2013 óta állnak rendelkezésünkre nyilvános adatok. Az alábbi diagram arról tájékoztat, hogyan változott a felajánlók száma az elmúlt 11 évben:

  Ez a diagram pedig a gerjeni civil szervezetek számára 2013 és 2023 között felajánlott összegek alakulását mutatja:

  Mint látható, az 1%-os felajánlások száma 2020-tól kezdve évről-évre nőtt, s ez nem csak azt jelenti, hogy az elmúlt időszakban egyre aktívabbak lettek a gerjeni civil szervezetek, hanem azt is, hogy egyre többen gondolják úgy, hogy érdemes segíteni a település fejlesztéséért, a helyi közösségi élet gazdagításáért dolgozó civil szervezetek munkáját.

  Köszönjük a felajánlásokat, és kérjük, támogassák 2024-ben is a gerjeni civil szervezeteket!

  2023.07.20.
  A fokgazdálkodás Gerjenben

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.