Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a csészét.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Mi az, hogy alapítvány?

  Az állami intézményrendszer nem tud minden problémát megoldani, és minden igényt kielégíteni. Az állami intézkedések, mivel — tekintet nélkül a körülményekre — mindenkire vonatkoznak, ezért a speciális helyzetekben, egyedi esetekben korrekcióra, kiegészítésre szorulnak. A helyi ügyek egy részének a kezelése így általában az önkormányzatok és a lakossági kezdeményezések, például a civil szervezetek, az egyesületek és az alapítványok feladatává válik.

  Egy probléma megoldásához leggyakrabban két dolog kell: összefogás és pénz. Egyes esetekben, mondjuk ha több ember ugyanazt szeretné csinálni, mert hasonló gondokkal küzd, vagy mert hasonló az érdeklődési köre, akkor az összefogás a fontosabb: ennek eredményeképp jönnek létre a szabadidős és sportegyesületek, a kulturális csoportok, a különböző társaságok és klubok. Más esetekben a kitűzött cél megvalósításához elsősorban pénz kell: ekkor alapítunk alapítványt. A magyarországi alapítványok többsége az oktatás, a szociális ellátás, a kultúra, az egészségügy és a természetvédelem területén tevékenykedik.

  Az alapítványok nonprofit szervezetek. Ez azt jelenti, hogy vagyonukat csak működésre és tevékenységükkel kapcsolatos költségekre fordíthatják. Nem azért törekednek minél több bevételre, hogy nyereségre tegyenek szert (mint egy vállalkozás), hanem hogy minél több programot tudjanak megvalósítani. E bevétel, ha az alapítvány nem folytat gazdasági tevékenységet, alapvetően az állami támogatásokból és a magánadományokból áll össze.

  A gazdasági célok helyett tehát a közösségi célok határozzák meg egy alapítvány működését. Közösségi cél bármi lehet, ami emberek egy csoportjának, tehát egy közösségnek a javát szolgálja. Ezt a célt az alapító fogalmazza meg, a szervezet alapító okirata rögzíti, és egy bírósági határozat véglegesíti.

  A Gerjen Község Önkormányzata által 2016-ban alapított, és a tavalyi év folyamán újjászerveződött Gerjen Jövőjéért Alapítvány elsősorban közművelődési, kulturális és információs tevékenységeket végez. Az alapítói okirat megfogalmazása szerint: “feladatunk a helyi identitás megerősítését szolgáló tevékenységek támogatása, a környezeti, kulturális értékek megőrzése, népszerűsítése, a település múltjának és jelenének megismerésére irányuló tudományos kutatások és ismeretterjesztő programok megvalósulásának elősegítése, továbbá minden olyan projekt, rendezvény támogatása, mely közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a közösség és a település fejlesztéséhez.”

  2021.03.15.
  Gerjen jövője
  2021.06.01.
  Értékek és értéktárak

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.