Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a fát.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány
  title-image

  Értékek és értéktárak

  Az értékesnek mondott dolgok annál értékesebbek, minél többen tartják azokat értékesnek. Valamit csak egy-két ember tart értékesnek, valamit egy közösség, valamit pedig egy egész ország. Amiről feltételezzük, hogy minden magyar számára értékkel, fontossággal bír, azt nevezzük nemzeti értéknek. A magyar értékek gyűjtése, feldolgozása és rendszerezése a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvénnyel vette kezdetét 2012-ben, az azóta eltelt években pedig több ezer nemzeti érték lett nyilvántartásba véve.

  Akkor válik valami nemzeti értékké, ha bekerül a nemzeti értéktárba. A nemzeti értéktárat egy piramisként kell elképzelnünk, melynek a csúcsán a hungarikumok vannak, alatta a kiemelkedő nemzeti értékek, ezek alatt a megyei értékek, legalul pedig a települési értékek.

  Arra, hogy mi kerüljön bele a települési értéktárba, bárki tehet javaslatot, feltéve persze, ha működik a településen Értéktár Bizottság. A települési Értéktár Bizottságot a település önkormányzata hozza létre. Ez a bizottság mérlegeli és dönti el azt, hogy melyik javasolt érték kerüljön bele a települési értéktárba, és melyik ne. Feladata továbbá ezen értékeknek nyilvántartása, bemutatása és népszerűsítése.

  A nemzeti értékeket különféle kategóriákba soroljuk. Az épített értékek közé tartoznak például a templomok, a történelmi műemlékek, a kastélyok, egyes középületek és lakóépületek. A kulturális örökség részét képezik többek között a művészi és tudományos munkásságok, a hagyományok, a népszokások, vagy a kulturális rendezvények. A nemzeti értékek jelentékeny csoportját alkotják a természeti környezet értékei. Ezeken kívül az ipar, a mezőgazdaság, de a gasztronómia és a sport is olyan terület, ahol számos nemzeti értéket találhatunk.

  Az összegyűjtött és dokumentált értékeket a települési Értéktár Bizottság továbbküldi a Megyei Értéktár Bizottságnak, ami eldönti, hogy ezek közül melyeket nyilvánítja megyei értékké. A megyei értékek közül pedig a Nemzeti Értéktár Bizottság választja ki, hogy mely értékek legyenek nemzeti értékek és hungarikumok.

  Tolna megye 109 települése közül ezidáig 68-ban létesült települési értéktár, a környékünkön Pakson és Tolnán, illetve Bölcskén, Madocsán, Györkönyben, Tengelicen és Bogyiszlón. Megyénk települési értéktárbizottságai által számon tartott mintegy ezer érték közül 444 vált megyei értékké, s ezek közül hat kapott kiemelkedő nemzeti érték minősítést.

  Úgy gondolom, hogy minden településnek létre kellene hoznia a maga értéktárát. Egy ilyen értéktár, és legfőképpen a települési értékekről szóló beszélgetések, viták, érvelések és javaslatok egyrészt irányt adhatnak a településfejlesztésnek másrészt anyagot szolgáltathatnak a településmarketingnek. Az értékek gyűjtésének, dokumentálásának és népszerűsítésének legfőbb célja azonban mégis az, hogy tájékozottabbá, gazdagabbá és büszkébbé tegye a település lakóit.

  A Gerjen Jövőjéért Alapítvány Értékeink tára — helytörténeti, néprajzi és nyelvi gyűjtések Gerjenben című projektjét a Nemzeti Együttműködési Alap támogatja.

  2021.03.16.
  Mi az, hogy alapítvány?
  2021.12.23.
  Ki volt Kenessey Albert? (1.)

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.