Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a házat.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány

  Blog

  Pro filii

  „A jövő a gyermekeké, a felelősség a miénk.

  A pro filii egy latin kifejezés, és azt jelenti: a gyermekekért. A Pro Filii Alapítvány pedig egy civil szervezet, amely pályázati rendszerén keresztül olyan terveket, kezdeményezéseket támogat, melyek az arra rászorulók – elsősorban a gyermekek – életminőségének, esélyegyenlőségének javítását célozzák. Cikkünkben a társadalmi felelősségvállalásról, a Pro Filii Alapítvány tevékenységéről, illetve a Gerjen Jövőjéért Alapítvány nyertes pályázatáról, a hátrányos helyzetű gerjeni gyerekeknek nyújtott tanévkezdési támogatásról lesz szó.

  Minden vállalat hatással van a környezetére, s mindnek van valamilyen társadalmi szerepe, feladata és célja, tehát kisebb-nagyobb mértékben felelősségük is van ezen a téren. A társadalmi felelősségvállalás már néhány évtizede egyre több cég üzletpolitikájának fontos része. Alapja az a meggyőződés, hogy a vállalkozásnak is érdeke, hogy minél élhetőbb és fenntarthatóbb környezetben működjön. Egyrészt, mert sikeréhez és hatékonyságához hozzájárul ügyfeleinek is, munkavállalóinak is az elégedettsége, másrészt pedig így szerez magának nagyobb ismertséget, tekintélyt és presztízst.

  Az, hogy a piaci szereplők alaptevékenységüktől különböző területeket (mondjuk a természetvédelmet, egészségügyi, oktatási vagy más társadalmi ügyeket) is támogatnak, mára teljesen természetessé vált. Az áruházláncoktól (Tesco, Spar) a mobilcégeken át (Vodafone, Telekom) a közüzemi szolgáltatókig (E.ON, MVM) minden nagyobb és ismertebb vállalat törekszik arra, hogy valamelyest alakítsa, jobbá tegye természeti és társadalmi környezetét. Környékünkön a kultúrának, a sportnak vagy a természetvédelemnek az egyik legnagyobb támogatója a Paksi Atomerőmű, de – mint azt a gerjeni “3000-es torna” is igazolja – más cégek is kiveszik a részüket a segítségnyújtásból, adományozásból.

  A Mészáros Csoport a magyar gazdaság egyik legtőkeerősebb szereplője. Több mint 300 cég tartozik hozzá, és több mint 25000 munkavállalója van. Jelen van számos ágazatban: az építő-, az élelmiszer- és az energiaiparban, a bankszektorban, a turizmusban és a mezőgazdaságban. “A cégcsoport a magyar gazdaság meghatározó szereplőjeként felelősséget érez a társadalom kiszolgáltatott rétegei, azon belül is elsősorban a gyermekek és családjaik iránt.” A Mészáros Csoport által létrehozott Pro Filii Alapítvány célja “olyan civil és nonprofit szervezetek, valamint magánszemélyek támogatása, amelyek hozzájárulnak a Magyarországon és a határon túli magyar lakta településeken élők egészségügyi helyzetének, életmódjának, esélyegyenlőségének javításához.” Az alapítvány olyan pályázatokat támogat, amelyek segítik a szociálisan és egészségileg hátrányos helyzetűek életminőségének javulását, illetve “emelik hazánk szellemi-, művészeti-, kulturális- és sportéletének színvonalát”.

  A Pro Filii Alapítvány tevékenységéről, az általa támogatott ügyekről és szervezetekről az alapítvány honlapján (profilii.hu) bőséges információ található. Az idei évtől kezdve negyedévente indulnak a pályázati ciklusok, és a nyáron kiírt pályázaton a Gerjen Jövőjéért Alapítvány “Iskolakezdési támogatás hátrányos helyzetű gerjeni diákok számára” című programja 500.000 forintos támogatást nyert el.

  Már a pályázat benyújtása előtt tájékozódtunk a segítségnyújtás lehetséges formájáról és a juttatásban részesülők köréről. Az önkormányzattól kapott információk alapján úgy döntöttünk, hogy 25 hátrányos helyzetű gerjeni gyermeket és fiatalt támogatunk fejenként 20 ezer forintos vásárlási utalvánnyal. A felajánlott Edenred Ajándék- és bevásárlóutalvány felhasználható többek között műszaki cikkek, háztartási cikkek, könyv, papír-írószer, ruházat vagy sportszer vásárlására.

  Vannak jó ügyek, értelmes és hasznos célok, melyekért érdemes tenni, összefogni. A rászorultak támogatása manapság különösen fontos. Ha a szándék és az együttműködés megmarad, akkor – bízunk benne – jövőre is sikerül segítenünk a gerjeni diákokat, családjukat és – közvetve – pedagógusaikat.

  2022.10.15.
  Tájunk, házunk, tárgyaink
  2022.11.25.
  Ki volt Kenessey Albert? (7.)

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.