Widget Image

Civil szervezetünk fő feladatának tekinti a közművelődési- kulturális projektjeket, oktatást, szociális ügyeket, természetvédelemet, illetve az kulturális értékek megőrzését a településünkön. Oldalunkon tájékozódhat aktuális tevékenységeinkről, elérheti a helytörténeti kutatás dokumentumainkat, ismerkedhet az építészeti örökségünkkel és természeti értékeinkkel cikkek formájában.

KAPCSOLATFELVÉTEL


  Kérem, bizonyítsa, hogy nem robot. Válassza ki a házat.

  Gerjen Jövőjéért Alapítvány
  title-image

  A mi Dunánk

  A Duna a gerjeni identitás meghatározó eleme. Írásaink célja a település és a mellette elhömpölygő folyó több évszázados kapcsolatának a minél részletesebb bemutatása. E témában könyvtári és levéltári kutatásokat folytattunk, továbbá igyekeztünk összegyűjteni más Duna-parti települések értékteremtő, értékmegőrző jó gyakorlatait is. 

  A Duna a településünk legnagyobb értéke, legfőbb látványossága, a kikapcsolódás és a társasági élet egyik legfőbb tere, az egyéni és közösségi élmények állandó forrása. A Dunáról mindezek ellenére mégis keveset tudunk. Keveset tudunk a múltjáról, az ártéri gazdálkodásról, a folyószabályozásokról, a hajózásról, a révközlekedésről, a régen itt élt közösségeknek a folyóhoz fűződő viszonyáról. Keveset tudunk a jelenéről: a Duna és árterének élővilágáról, jelenkori hasznosításáról, a táj kínálta lehetőségekről. És arról is keveset tudunk, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy az itt felhalmozott tudást, tapasztalatot, kulturális és természeti értékeket át tudjuk örökíteni az utánunk jövők számára.

  A Duna-parti településeken élőket – a gerjenieket is – különösen érdeklik a folyóval kapcsolatos információk, fejlemények, hiszen ők az átlagnál jobban ismerik és hatékonyabban hasznosítják az életterük részét képező tájat. Írásainkban helytörténettel, néprajzzal, természetvédelemmel és településfejlesztési irányokkal egyaránt foglalkozni szeretnénk.

  Azzal, hogy a Duna természeti és kultúrtörténeti értékeit tematizáljuk, reményeink szerint hozzájárulunk a gerjeni tájhoz való kötődés erősítéséhez, egy lokálpatrióta közösség létrejöttéhez, és a település fejlődéséhez egyaránt.

  2022.11.25.
  Ki volt Kenessey Albert? (7.)
  2023.06.15.
  Támogatóink

  Szóljon hozzá

  Az email címe nem lesz nyilvános.

  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.
  Weboldalunk bizonyos része sütiket alkalmaz. Az oldal további böngészésével Ön ezt elfogadottnak tekinti.